Oei, een prik?

Zo’n 20% tot 30% van alle volwassenen ziet op tegen prikken. Onder jongeren, zoals studenten, is dat percentage nog hoger, van één op de vijf tot zelfs bijna één op de twee. Er zijn mensen die zo opzien tegen prikken dat zij daarom geen vaccinatie nemen of een behandeling uitstellen. Dit kan komen doordat iemand eerder een vervelende ervaring heeft gehad met prikken. Ze hebben bijvoorbeeld als kind een stressvolle prikervaring gehad of een nare herinnering aan het pijnlijke gevoel.

Verzacht de pijn bij prikken

Emla pleisters worden gebruikt om de huid te verdoven bij prikken zoals injecties of bloedprikken, of bij kleine huidoperaties. Door een Emla pleister ten minste één uur van tevoren op de huid te plakken, verdoof je de huid en verzacht je de pijn van prikken. Je huid verdoven kan een oplossing zijn, bijvoorbeeld als je opziet tegen prikken.

Koop Emla pleisters

Het komt vaker voor dan je denkt!

Uit een groot, internationaal onderzoek blijkt dat ongeveer 20-30% van alle mensen opziet tegen prikken. Onder jongeren is dat percentage nog hoger, van één op de vijf tot zelfs bijna één op de twee. Bij jonge kinderen blijkt zelfs dat de meerderheid ermee te maken heeft. Als je erg opziet tegen prikken, is dat vooral lastig. Maar het kan ook gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je je daardoor niet laat vaccineren, terwijl je dat wel zou willen. Of wanneer je een behandeling uitstelt of er zelfs van afziet.

Hoe ontstaat weerstand tegen prikken?

Opzien tegen prikken of tegen naalden heeft meestal te maken met opzien tegen prikpijn. Dat kan zijn ontstaan als iemand een vervelende ervaring heeft gehad met prikken. Bijvoorbeeld bij een vaccinatie op jonge leeftijd of bij een behandeling in het ziekenhuis. Hoe dan ook, opzien tegen prikken of tegen prikpijn kan je flink in de weg zitten. Even doorbijten is niet voor iedereen een oplossing.

7 tips om prikken minder vervelend te maken

We hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen als je opziet tegen prikken. Want we weten hoe vervelend het kan zijn als je opziet tegen het prikken. Erover praten is de eerste stap. Ook kun je de pijn van het prikken verzachten met Emla Pleisters.

7 tips bij het prikken